Nu știu la ce s-au gândit fondatorii atunci când au creat Fundația Agenția de dezvoltare comunitară „Împreună”, însă știu ce a însemnat ea pentru mine. Azi, la zi aniversară, simt nevoia sa împărtășesc cu voi 20 de lucruri care, pentru mine, transformă Agenția Împreună intr-un loc care este mai mult decât un job:
1. Aici mi-am găsit drumul, la 22 de ani fiind un tânăr care umbla haotic prin viată. Nu prea aveam o țintă si nici nu prea știam care-mi este drumul in viată. L-am găsit in momentul in care am pășit ca voluntar in Fundație, si decizia de a deveni pare din ea a fost, poate, una din cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată.
2. Am învățat ce înseamnă bucuria egoistă dată de faptul că lucrezi si pentru alții. Munca in Fundație este motivată de dorința de a oferi o viată mai bună copiilor si nepoților noștri. O chestiune centrata pe dorința fiecăruia dintre noi care pune cărămizi la un tel mai mare, respectiv la clădirea unei societăți mai incluzive si diverse.
3. Agenția este ca o familie. Sunt si nesuferiți, însă ce familie nu are si morocănoși, posaci si degrabă-vărsătoriu de nervi?
4. Aici creștem Oameni. Mai toți am venit in Fundație de când eram copii (unii chiar au început sa fie parte a Împreună pe când aveau 15 ani) si aici am învățat ce înseamnă solidaritatea, camaraderia si profesionalismul. Si încă o facem….
5. In ultimii 20 de ani, am reușit sa facem zeci de case, zeci de kilometri de drum, zeci de locuri de joaca si sa racordam la utilități sute de familii.
6. Am plătit taxe si impozite statului roman de peste 3 milioane de euro. Fără nicio întârziere si fără nicio penalitate.
7. Munca noastră a contribuit sa atragerea a sute de milioane de euro in comunitățile cu romi, bani cu care sute de comunități au reușit sa aibă o viată mai buna.
8. Ceea ce noi am făcut, a inspirat ale câteva grupuri de oameni sa se asocieze si sa lucreze pentru romi. Fie ca a fost in Oradea, Ploiești, Botoșani sau Buzău, oameni care au trecut prin „școala” Împreună au dus conceptul de dezvoltare comunitara mai departe.
9. Am introdus studierea Robiei si Holocaustului in manualului de Istorie a României, oferind instrumentele de a lupta cu rasismul generat de ignoranta.
10. Toate masurile active de ocupare pentru romi au fost create de Fundația noastră. Din 2001 încoace, mii de romi si-au găsit de lucru certificându-si competentele profesionale, accesând servicii de mediere si calificare sau inițiind activități de antreprenoriat.
11. Am făcut prima dezbatere intre candidați la Alegerile Europarlamentare având ca subiect situația romilor. Am dezvoltata studii si analize care sa ajute decidenții in luare unor decizii bazate de evidente. Unele din studiile noastră au transformat abordarea centrata pe vulnerabilitățile romilor, in una centrata pe potențialul pe care aceștia îl reprezintă.
12. Am dezvoltat o inițiativă, cu un buget de zero lei, care a contribuit major la dezvoltarea programului guvernamental de racordare la rețeaua de apa a comunităților dezavantajate, susținută de 25,000 de oameni („Apa nu e lux”). Am lucrat pentru modificarea programelor de investiții in dezvoltarea rurala, astfel încât incluziunea, cu un accent pe comunitățile de romi, sa devina eligibila.
13. Am dezvoltata conceptul de „romi invizibili”, aducând in atenția publicului romii care pot fi, si sunt modele de succes, pentru toți cetățenii României. An de an, organizam „Zilele romilor invizibili” in care oferim publicului larg povesti si oameni care ne învață sa strângem din dinți si sa fim mândri ca suntem romi.
14. Am contribuit mult la dezvoltarea locala a liderilor comunităților de romi, unii dintre cei in care am investit fiind aleși chiar si primari, in localități unde populația roma este minoritara.
15. Am inițiat si dezvoltat rețele de mentori pentru elevii romi, oferind acompaniere in procesul de devenire a tinerilor romi. Numai in acest an vom oferi 125 de burse pentru elevi si vom susține o rețea de 50 de mentori.
16. Susținem, anual, ca vocea tinerilor romi sa fie auzita si luata in considerare. Mulți dintre tinerii școliți de Împreună sunt acum in poziții de decizie, unii chiar in Parlament.
17. Am contribuit la schimbări ale imaginii romilor, atacând, chiar si in instanță, stigmatizarea romilor, inclusiv prin definițiile din Dicționarul explicativ al limbii romane. Întotdeauna când am pornit un proces, l-am si câștigat.
18. Am format sute de cadre didactice, specialiști in domeniul ocupării, funcționari publici (am fost primii care au susținut formarea experților romi din prefectura) etc, încercând sa diseminam un mod de a-ti face treaba bazat pe respect si pe promovarea diversității.
19. Am susținut coagularea societății civile si transformarea ei intr-o voce care sa fie luata in considerare atunci când se creionează politici pentru romi. Si de aceea, atunci când a fost cazul, am susținut principiul pe care îl apăram si când acesta era solicitat de alte grupuri din societatea românească.
20. Nu am uitat de unde am plecat si pe cine reprezentam. Si sper sa nu o facem nici de acum înainte.
Îmi place să cred că suntem mai mult decât o Fundație si că reprezentăm acea parte de Românie frumoasa in care, cu siguranță, ne dorim să ne creștem copiii IMPREUNA.