„Tinerii își fac iluzii cu viitorul; bătrânii, cu trecutul”, zice o vorba înțeleapta auzita undeva. Sunt mulți cei care trăiesc din ceea ce trecutul le-a oferit glorificând întâlniri efemere cu vreun diplomat sau politician roman, uitând ca singurul lucru pe care l-a făcut atunci a fost doar sa-i pupe pulpana! Si mai mulți s-au născut speranțe de reprezentare si au eșuat lamentabil, mizând pe excepționalitatea lor!

In cariera mea de aproape 20 ani, am văzut de toate! A văzut oameni care veneau solicitând sprijinul (financiar, logistic, de lobby etc) pentru a-si ajuta comunitatea si, când le primeau, își asfaltau drumul din fata casei lor uitând de comunitatea pentru care solicitase ajutorul! Am văzut oameni care atunci când au ajuns la „putere” (s-a dovedit a fi pseudo-putere) au simțit nevoia sa fie fix ca cei care blamau, devenind ei înșiși tirani! Am văzut pseudo-lideri care plângeau pe umerii copiilor săraci luându-le bursa care li s-ar fi cuvenit! Am văzut lideri politici care au trecut pe la toate partidele, inclusiv cele extremiste, nu pentru a reprezenta nevoile comunității (nu au făcut-o vreodata) ci pentru a-si asigura poziții din care sa poată sa-și calmeze frustrările. Am văzut lideri care ziua vorbeau despre drepturile omului si seara se duceau sa plătească femei pentru a le veni in camera! Am văzut oameni care se erijau in militanți pentru creșterea participării politice a grupurilor vulnerabile si care, seara, negociau, pe bani mulți, voturile lor! Am văzut oameni care considera ca un proiect este o sursa de câștig doar pentru ei si nicidecum un instrument de dezvoltare a unei comunități/viziuni/idei! Am văzut „lideri” care nu au „crescut” vreodată vreun om care sa le duca idea mai departe! Am văzut lideri care militează pentru non-discriminare, discriminând! Am văzut lideri care vorbesc de egalitate si care își terorizează familia prin violenta verbala si fizica! Am văzut lideri bărbați care considera ca femeile pot reuși in cariera doar daca trec prin patul lor! Am văzut oameni care confunda reprezentarea cu stăpânirea, si care considera ca cetățeanul este doar „un ceva” care trebuie ținut departe de actul de „participare civica” si acest din urma trebuie păcălit, cu declarații sforăitoare făcute cu un limbaj populist! Am văzut pe cei ce spun ca tineretul este viitorul dar care ucid orice încercare de a învață sau de a evolua! De toți aceștia, si de mulți alții, am încercat sa stau departe!

Am văzut oameni care au greșit însă au realizat greșeala si si-au îndreptat-o! Am văzut oameni care au eșuat in a reprezenta interesele localității lor pentru ca s-au crezut prea buni, însă acum au învățat ce înseamnă modestia si lucrul in echipa! Am văzut oameni care nu vorbesc despre sine la persoana a III-a singular, ci se includ in cei pe care ii reprezintă, si zice „noi”! Am văzut tineri care, pentru a ajunge sus, o iau de jos, treapta cu treapta, acumulând informații, cunoștințe si rețele! Am văzut primari si secretari de stat care își iau țigări pe datorie de la magazinul de la parterul biroului si care-si își fac treaba exemplar! Am văzut oameni in cărucior cu rotile a căror minte, si suflet, zburda aruncând cu optimism in jurul lor! Am văzut femei care nu stau in spatele unui bărbat puternic, ci ele însele sunt puternice si independente! Am văzut lideri care te fascinau prin simpla lor prezenta si care, atunci când vedeau ca ai „înghețat”, veneau si iți puneau mana pe umăr șoptindu-ti „eu am încredere in tine”! Am văzut oameni care au preferat sa piardă (bani, poziții, putere etc) pentru niște principii! Am văzut cum se pietruiește un drum de 1,6 km doar cu 6000 de lei, implicând comunitatea si oamenii ca si parteneri reali! Am văzut cum poți sa pui apa potabila într-o scoală (săpând fântâna la 60 m adâncime) doar cu 4000 de lei, implicând părinții si primăria, am văzut cum e sa construiești case doar cu 5000 de euro/bucata folosind resursele comunității, am văzut cum e sa transformi un copil din „posibil repetent” in „olimpic” in 2 ani dandu-i încredere in forțele proprii, am văzut preoți care fac si in afara bisericii ceea ce zic in biserica, am văzut cum reacționează comunitatea daca ii dai mesajul pe „limba” ei, am văzut cum se poate provoca dezvoltarea daca tu însuți crezi in ea si am văzut ce înseamnă investiția coerenta in tineri! Fata de toți aceștia am încercat sa mă apropii, si sa susțin!

Eu am ales! In curând, va trebui sa alegi si tu! Fa-o cu cap, pentru ca 4 ani va trebui sa suporți ce ai ales! Si daca vei alege ceea ce ai criticat ani de-a randul, mă voi vedea obligat sa-ți spun: „Mai taci, naibii, din gura! Ai putut sa faci ceva si, știind ca greșești, ai făcut taman invers!”